U bevindt zich hier

Home >  Peuter >  Groei en ontwikkeling >  Zintuigen >  Kleurenblind

Kleurenblind

Een kind met kleurenblindheid kan de verschillen tussen bepaalde kleuren niet goed zien. Kinderen kunnen alleen kleurenblind zijn wanneer kleurenblindheid voorkomt in hun familie.

Peuters kunnen moeilijk kleuren herkennen

Voor peuters is het nog moeilijk om kleuren van elkaar te onderscheiden, je kunt daarom op deze leeftijd nog niet vaststellen of je peuter kleurenblind is. Vanaf 4 jaar kan je huisarts kinderen testen op kleurenblindheid.

Kleurenblindheid is erfelijk

Kleurenblindheid is een erfelijke aandoening waardoor vaak andere familieleden ook kleurenblind zijn. Hoe jongens en meisjes kleurenblindheid erven verschilt. Kijk voor meer informatie en uitleg op Erfelijkheid.nl.

Ongeveer 4 procent van de bevolking is kleurenblind en het komt vaker voor bij mannen (1 op de 12) dan bij bij vrouwen (1 op de 250). Het meest komt de rood-groene kleurenblindheid voor. Een kind kan dan niet goed het verschil tussen rood en groen zien.

Omgaan met kleurenblindheid

Kleurenblindheid is niet te genezen. Het is goed om het te weten zodat jij en je kind er rekening mee kunnen houden. De meeste kinderen leren goed omgaan met kleurenblindheid.

 

Keurmerk

Bron: Kleurenblind

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!