U bevindt zich hier

Home >  Peuter >  Gezondheid en voeding >  Psychische gezondheid >  ADHD

ADHD

Alle peuters zijn wel eens druk. Op deze leeftijd zijn kinderen erg enthousiast. Soms zitten ze geen minuut stil. Vaak heeft dit een duidelijke reden en kun je hier goed mee omgaan, maar soms kan er meer aan de hand zijn.

Wat is ADHD?

Kinderen met ADHD hebben moeite om zich te concentreren, ze reageren vaak impulsief en laten druk en onrustig gedrag zien. ADHD is een afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, in het Nederlands ook wel aandachtstekort-hyperactiviteitsstoornis genoemd.

ADHD kent verschillende vormen. Kijk voor meer uitleg op Balansdigitaal.nl van oudervereniging Balans.

Wat kan het ook zijn?

De Concentratieproblemen en het drukke en impulsieve gedrag kunnen ook een andere oorzaak hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door het temperament van je kind of vanuit opstandigheid, emotionele problemen of problemen in het gezin. Ook grote veranderingen zoals een echtscheiding of een verhuizing kunnen (tijdelijk) zorgen voor moeite met concentratie of hyperactief gedrag.

Is het ADHD?

ADHD wordt meestal pas herkend op de basisschool, maar de symptomen kunnen ook al eerder optreden. Wanneer het gedrag van je kind aanhoudt en niet lijkt te verbeteren, kan het zijn dat er meer aan de hand is. Overleg met bijvoorbeeld de pedagogisch medewerker van de opvang of peuterspeelzaal. Hoe gaat het op de opvang? Worden jouw zorgen herkend? Ook als jouw zorgen niet herkend worden, kan het geen kwaad om hulp of advies te zoeken.

Hulp zoeken

Wanneer je vermoedt dat jouw kind zich anders gedraagt dan andere kinderen praat er dan over met het consultatiebureau of de huisarts. Zij kunnen je eventueel doorverwijzen naar een specialist. Deze specialist kijkt samen met jullie naar de mogelijke oorzaken van het gedrag en of de diagnose ADHD van toepassing is.

 

Keurmerk

Bron: ADHD

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Organisaties

 • Psycholoog

  Toon op kaart
 • MEE

  Toon op kaart
 • Therapeut

  Toon op kaart
 • Belangenvereniging of oudervereniging ADHD

  Toon op kaart