U bevindt zich hier

Home >  Jongvolwassene >  Veiligheid >  Veilig in het verkeer >  Op de fiets

Op de fiets

Jongeren gaan natuurlijk zelf op de fiets naar vrienden, school, hun werk of de sportvereniging. Je kunt de veiligheid van je kind dus niet altijd in de gaten houden. Je kunt er wel voor zorgen dat de fiets veilig is en dat je kind de verkeersregels kent.

Veilige fiets

Veilig fietsen begint met een veilige fiets. Hoe veiliger de fiets van je kind, hoe kleiner de kans op ongelukken. Houd dit niet alleen zelf goed in de gaten, maar zorg ook dat je kind de fiets blijft controleren. Je kunt uitleggen waar een veilige fiets aan moet voldoen. Een veilige fiets heeft onder andere verlichting die goed werkt, banden met voldoende profiel en goed werkende remmen.

Repareren

Probeer gebreken aan de fiets van je kind direct te repareren. Ben je daar zelf niet zo handig in of heb je geen tijd, laat je kind de fiets dan naar een fietsenmaker brengen.

Veilig in het verkeer

Er wordt in de media veel aandacht besteed aan veiligheid in het verkeer. Je kunt je kind zelf ook het een en ander bijbrengen over verkeersveiligheid. Zorg dat je kind op de hoogte is van de verkeersregels.

Sms’en en bellen

Leg je kind uit dat het gevaarlijk is om op de fiets te sms’en en bellen. Jongere kinderen kun je nog verbieden om tijdens het fietsen mobiel te bellen of te sms’en, maar bij jongvolwassenen is het zaak om ze te doordringen van de risico’s. Als je onverhoopt een ongeluk veroorzaakt met zwaar lichamelijk letsel of de dood tot gevolg terwijl je mobiel zit te bellen of te sms’en, ben je strafbaar.

 

Keurmerk

Bron: Op de fiets

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!