U bevindt zich hier

Home >  Jongvolwassene >  Opvoeding en gedrag >  Seksuele opvoeding >  Voorbehoedsmiddelen >  Pil

Pil

Met de pil voorkom je een zwangerschap, maar geen soa's. Het is beter om de pil in combinatie met het condoom te gebruiken. Zo is je kind dubbel beschermd.

Welk type pil?

De pil is er alleen voor meisjes. Je dochter kan de pil op doktersrecept krijgen. Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen. Daarom kan ze het best met de huisarts of iemand van Sense.nl overleggen welke pil het meest geschikt voor haar is.

Hoe slik je de pil?

Je dochter slikt elke dag een pil, bij voorkeur op hetzelfde tijdstip. Aan het einde van de strip moet ze meestal een week geen pil slikken. Dat heet de stopweek. In die week wordt ze ongesteld. Ze blijft dan beschermd tegen zwangerschap.

Werking van de pil

De pil beschermt alleen tegen zwangerschap, niet tegen soa's. In de pil zitten hormonen die ervoor zorgen dat:

  • er geen eicellen uit de eierstokken vrijkomen;
  • er een slijmprop komt bij de ingang van de baarmoeder. Die slijmprop is taai en dik. Daardoor kunnen er moeilijk zaadcellen doorheen;
  • en het slijmvlies van de baarmoeder anders wordt, waardoor een bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoeder.

Tips voor goed gebruik

Je dochter kan de pil het best iedere dag op hetzelfde moment slikken. Help haar hierbij. Als geheugensteuntje kan ze bijvoorbeeld de pil op het nachtkastje leggen of naast haar tandenborstel.

Als je dochter gaat logeren of op vakantie gaat, herinner haar er dan aan om de pil mee te nemen. En hem iedere dag op hetzelfde moment in te nemen. Kijk voor andere anticonceptiemiddelen op Anticonceptievoorjou.nl.

 

Keurmerk

Bron: Pil

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Organisaties