Gezin  > 

Veelgestelde vragen Gezin Tiel

Veelgestelde vragen

Hier vind je een aantal veelgestelde vragen. Als je je vraag niet vindt, kun je onderaan een nieuwe vraag stellen.

Ik ben op zoek naar mogelijkheden voor een sociale vaardigheids training voor onze dochter van 10 jaar.

Voor een kind is de ontwikkeling van goede sociale vaardigheden belangrijk. Wanneer je denkt dat je dochter achter blijft in haar sociale ontwikkeling, kun je bij het CJG terecht voor ondersteuning.

Ik ben zwanger, is het schadelijk voor mijn baby als ik ziek word?

Afhankelijk van de ernst van de klachten, (bijvoorbeeld koorts hoger dan 38,5 graden) kun je het beste contact opnemen met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Koorts komt vaak voor bij bijvoorbeeld infecties. Hoge koorts kan weeën opwekken en is niet goed voor je ongeboren baby.

Ik heb onenigheid met mijn zoon van 9 jaar, hoe kan ik omgaan met zijn gedrag?

Sinds de zomervakantie heb ik wat vaker conflicten met mijn zoon. Sam is 9 jaar, een sociale jongen maar met een sterke eigen mening. Hij heeft er moeite mee als anderen er een andere mening op na houden. Hij vindt zichzelf erg goed (dit vind ik positief, maar hij mag wel iets invoelender worden naar anderen). Sam heeft ook vaak ruzie met de oppas. Het lijkt wel of Sam in de prepuberteit zit.

Hoe kan ik omgaan met zijn gedrag?

Antwoord

Je kunt gebruik maken van de mogelijkheid van het cursusaanbod betreffende de omgang met pubers. Of je kunt via het CJG een afspraak maken met de Jeugdverpleegkundige. Zij kan ondersteuning bieden.

Ik heb zorgen over de ontwikkeling van mijn zoon van 4, waar kan ik naar toe?

Ik heb een zoon van 4 jaar en 3 maanden. Hij gaat nu 3 maanden naar school en valt daar op omdat hij niet zindelijk is. Hij valt ook op omdat hij niet goed (kan) luisteren (horen). Tijdens het 10 min gesprek zijn door school zorgen over zijn ontwikkeling uitgesproken. Waar kan ik naar toe?

Antwoord

Je kunt contact opnemen met de jeugdverpleegkundige. Je kunt hiervoor een afspraak maken bij het CJG. Zij kan in het kinddossier kijken en zien hoe de ontwikkeling tot dan toe geweest is. Vervolgens kunnen jullie samen de vervolgstappen plannen.

Mijn dochter van 3 jaar oud betast zichzelf, is dit normaal?

Het is inderdaad normaal dat jonge kinderen ‘aan zichzelf zitten’. Dit is onderdeel van de seksuele ontwikkeling. Kinderen hebben er nog geen seksuele gedachten bij, het geeft hun alleen maar een fijn gevoel.

Het is verstandig om je kind niet te verbieden om zichzelf te betasten, maar je kunt wel duidelijk maken dat het iets privé is. Je kunt haar bijvoorbeeld vertellen dat ze dat best op haar kamertje mag doen, maar niet ergens anders in het huis of bij anderen.

Mijn dochter van 3 komt ’s nachts steeds haar bed uit, omdat ze eng droomt. Soms over draken of over boeven.

Het is belangrijk om een duidelijk ritueel voor het slapen te handhaven. Wanneer ze uit bed komt, kun je haar het beste troosten en haar daarna zo snel mogelijk weer naar bed te brengen. Liever niet meer dan één keer, omdat kinderen geneigd zijn vaker uit bed te komen voor de extra aandacht. Om je dochter haar angsten te laten overwinnen kunnen jullie samen bedenken hoe je de enge dromen wegjaagt, bijvoorbeeld door een liedje te zingen. Het is belangrijk dat beide ouders dezelfde vorm aanhouden, en consequent zijn. Mocht dit na een paar weken niet helpen, kun je uiteraard contact opnemen met een van de medewerkers van het CJG. 

Mijn zoon van 3 1/2 jaar is te verlegen, wat kan ik doen?

Op advies van een praktijk ter begeleiding van begaafde kinderen ben ik voor mijn zoontje van 3 1/2 jaar op zoek naar een cursus of training sociale vaardigheden. Mijn zoontje is bovengemiddeld intelligent. Hij valt op in de zin van niet assertief zijn, te verlegen/teruggetrokken. De term autisme is gevallen.

De ontwikkeling van kinderen verloopt vaak niet op alle vlakken helemaal gelijk. Belangrijk daarbij zijn de verhoudingen. Voor je zoon speelt straks de keuze voor een juiste basisschool.

Gezien zijn leeftijd is het verstandig contact op te nemen met de verpleegkundige van het consultatiebureau (in het CJG). Vervolgens dit verhaal te vertellen en te vragen om een verwijzing naar het VTO-team.

Je kunt u zoontje ook zelf aanmelden bij het VTO team, maar wanneer dat via het Consultatiebureau gaat wordt relevante informatie meteen aan de verwijzing toegevoegd.

Mijn zoon van 6 1/2 jaar plast nog in bed, wat kan ik doen?

Het is belangrijk om niet te veel nadruk te leggen op het bedplassen, of boos te worden als hij in zijn bed heeft geplast. Zorg er wel voor dat je zoon voldoende vocht binnenkrijgt, het helpt niet om hem minder te drinken te geven. Als de algemene tips voor bedplassen niet helpen, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts of het CJG.

Waar kan ik mijn zoon van 5 jaar laten testen op ADHD?

Ik heb een gesprek op school over het gedrag van mijn zoon gehad en maak me ongerust over zijn gedrag. Hij is heel druk en moet volgens de juf de hele dag gestuurd worden. De term ADHD is gevallen.

In één jaar tijd is zijn opa overleden, is er een broertje geboren en zijn we verhuisd.

Antwoord

Van je zoon is een kinddossier waarin tot nu toe is vastgelegd hoe hij zich heeft ontwikkeld en of er bijzonderheden zijn. Je kunt in het CJG een afspraak maken met de jeugdverpleegkundige. Samen kunnen jullie kijken naar het dossier en ook naar de invloed van alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar. In overleg bepalen jullie de vervolgstappen.

Wanneer wordt mijn kind ingeënt?

Volgens het Rijksvaccinatieprogramma wordt je kind als volgt ingeënt.

Leeftijd

Injectie

2 maanden

2 injecties: DKTP-Hib  en Pneu

3 maanden

2 injecties: DKTP-Hib  en Pneu

4 maanden

2 injecties: DKTP-Hib  en Pneu

11 maanden

2 injecties: DKTP-Hib  en Pneu

14 maanden

2 injecties: BMR en MenC

4 jaar

1 injectie:   DKTP

9 jaar

2 injecties: DTP en BMR

 

Uitzonderingen hierop zijn: kinderen van wie de moeder besmet is met het hepatitis-B-virus (draagster).

Zij krijgen binnen 48 uur na de geboorte een hepatitis B-vaccinatie. En vanaf 1 juni 2006 bij 2, 3, 4 en 11 maanden het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB waarin ook een vaccin tegen hepatitis B zit. Kinderen waarvan één van de ouders afkomstig is uit een land waar hepatitis B veel voorkomt krijgen deze DKTP-HIB-HebB prikken ook in het eerste jaar. Meisjes vanaf 12 jaar kunnen ook de HPV inenting krijgen.

We hebben communicatie problemen met onze dochter van 15, met wie kunnen we praten?

Onze dochter zit op het HAVO. We hebben nogal eens communicatieproblemen en we lijken in een neerwaartse spiraal te zitten. Ook op school is ze niet altijd gemakkelijk. Er zijn geen problemen in haar ontwikkeling en we hebben verder geen gezinsproblemen. Maar we zoeken iemand waarmee we kunnen praten om wat tips te krijgen.

Antwoord

De puberteit kan voor sommige jongeren heel heftig zijn. Dit kan thuis spanningen geven.

Eén of meerdere gesprekken met een orthopedagoge kan deze spanningen weg nemen. Het CJG kan jullie hier bij helpen. Jullie kunnen er ook voor kiezen om je op te geven voor de bijeenkomsten: omgaan met pubers.

Staat je vraag er niet tussen? Stel dan je vraag via ons contactformulier.
Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Vraag het Else!

De virtuele medewerker van het CJG