Digitale CJG Strips Tiel

Handige tips over opvoeden en opgroeien! De CJG in Rivierenland hebben een serie van 14 stripverhalen uitgegeven. Iedere strip heeft een ander thema zoals Gamen, Angst, Slapen, huilbaby’s, Tieners en alcohol.

Nieuwste én laatste strip: Strip Gezond eten, meer bewegen

Verantwoord eten en meer bewegen zijn belangrijk voor de gezondheid en groei van je kind. maar wat als je kind nauwelijks eet, te zwaar is of niet genoeg beweegt? Wat kun je als ouder daaraan doen? Lees er meer over in deze strip! 

In deze strip maak je kennis met het gezin. De strip laat zien dat kinderen opvoeden leuk is. Het is prachtig om je kind te zien opgroeien. Kinderen zoeken hun weg in de wereld en als ouder helpt je daarbij. Een goed contact met je kind speelt daarbij een belangrijke rol. Natuurlijk gaat er wel eens wat mis. Ook kom je voor allerlei keuzes te staan. Hoe laat gaan de kinderen naar bed? Hoe reageer je op brutaal gedrag? En bij wie kun je met je vragen terecht?  

Wassen, koken, wegbrengen, rennen, vliegen, hollen en dan nog een baan...! Het combineren van werk met de zorg voor je gezin kan behoorlijk stressvol en vermoeiend zijn. Het is een hele opgave om je aandacht goed te verdelen. Hoe breng je werk en gezin beter in balans? Lees de tips.

De zomervakantie komt eraan. Heb je misschien een lange reis voor de boeg? Of ga je met je gezin gewoon een weekendje weg. Leuk natuurlijk maar een lange autorit kan de pret drukken. Zeker als de kids op de achterbank ruziën, schreeuwen of zich vervelen. Onderweg in de auto kan dat niet alleen hinderlijk zijn, maar ook gevaarlijk. Lees in de strip Samen handige tips voor hoe je ongewenst gedrag kan voorkomen. Prettige reis!

Waaraan geef je je geld uit? Welke keuzes maak je? Hoe kom je uit met het geld dat je hebt? Leg je geld opzij of geef je alles uit? Verstandig omgaan met geld is heel belangrijk op weg naar volwassenheid. Wanneer kinderen al jong hebben geleerd met geld om te gaan, hebben ze daar later veel profijt van. Maar hoe leer je ze dat?

Uitschelden, kleineren, uitlachen. Op buitensluiten, bedreigen en spullen afpakken. Allemaal voorbeelden van pesten. Veel kinderen worden weleens gepest, vooral op de basisschool. Waaraan merk je dat je kind wordt gepest? En hoe ga je ermee om? En wat kun je er tegen doen?

Samen eten met je peuter of kleuter kan heel leuk zijn. Gezellig aantafel, heerlijk genieten van het lekkere eten en samen zijn. Maar soms zorgt het voor spanning en strijd. Bijvoorbeeld wanneer je kindje veel knoeit, weigert iets te eten of onrustig aan tafel zit. Met een paar eenvoudige tips kun je je kind helpen het eetgedrag te verbeteren. Maar hoe? 

Kinderen zijn wel eens bang. Dat hoort bij opgroeien. Daar is niks mis mee. Maar soms is die angst veel te groot en te heftig. Ouders kunnen hun kind helpen om minder bang te zijn. Hoe?

Internet is voor kinderen een fantastische plek om op ontdekkingstocht te gaan. Je haalt de hele wereld binnen op je beeldscherm. Internet is leuk en leerzaam, daar wil je van genieten. Hoe stimuleer je positief gebruik? Hoe voorkom je dat kinderen te lang achter de pc zitten?

Peuters hebben veel slaap nodig, zodat ze de volgende dag kunnen spelen, leren en stoeien. Maar wat doe je als je kind de slaap maar moeilijk kan vatten? Of als je kind telkens wakker wordt, zelfs midden in de nacht? Je kunt je kind een gezond slaapritme aanleren. Maar hoe? lees de nuttige tips!

Huilen, gillen, schreeuwen, stampvoeten, slaan… Peuters van een jaar of twee kunnen soms flink driftig zijn. Ze hebben net leren lopen, gaan de wereld ontdekken en willen het liefst alles zelf doen. Soms is dat onmogelijk. Dat kan heel frustrerend zijn. Met als gevolg: je kind wordt boos of krijgt een driftbui. Hoe pak je driftbuien meteen goed aan? Hoe kun je ze verminderen, stoppen of zelfs voorkomen? lees de praktische adviezen en suggesties.

Huilen is een manier waarop baby's zich uiten. Ze huilen bijvoorbeeld wanneer ze honger of dorst hebben, pijn voelen, moe zijn of de luier vol hebben. Ook huilen ze wanneer ze plotseling schrikken, teveel lawaai horen of het te warm of te koud hebben. Als je baby huilt kan dat veel spanning en stress veroorzaken. Hoe kun je daar mee omgaan? En wat kun je doen om het huilen te verminderen?

Steeds meer jongeren drinken op te jonge leeftijd teveel en te vaak alcohol. Veel ouders maken zich daarover zorgen. En terecht. Want alcohol kent de nodige risico’s. Wat kun je doen als je kind teveel alcohol drinkt? Als ouder heb je meer invloed als je denkt.   

Bij positief opvoeden kijk je als ouder vooral naar de dingen die je kind goed doet. Je moedigt je kind aan en geeft liefde en ondersteuning. Zo leert je kind allerlei vaardigheden en krijgt het meer vertrouwen. Positief opvoeden is ook fijn voor jou als opvoeder. Want het versterkt  de band met je kind. Bovendien ben je opvoedingssituaties beter de baas en word je minder snel gestrest. Wat is positief opvoeden en hoe doe je dat?

Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Wijkteams zijn open op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur

wijkteam Jeugd Oost

Postcodes 4005 en 4001 KU t/m NZ- PC t/m QZ - WQ t/m ZZ

wijkteam Jeugd Noord 

Postcodes 4002, 4003, 4004

wijkteam Jeugd West

Postcodes 4006 en 4001 CN - DC t/m EE -JS t/m JZ - KE t/m KT - PA t/m PB - RA t/m WP

wijkteam Jeugd Passewaay en kernen

Postcodes 4007, 4013, 4014, 4062